Racheta de tenis: clasificare

Ce racheta imi doresc? Ce racheta imi trebuie? Ce racheta cumpar?

Intrebarile adresate clientilor nostrii aduc dupa sine raspunsuri dintre cele mai diverse. Printre ele se numara "o racheta buna", "una roz cu mov" sau "vreau o racheta de tenis Wilson". Nu excludem ca acestea nu sunt niste caracteristici excelente ale unei rachete de tenis, insa ele nu va vor ajuta foarte mult in cazul in care doriti sa alegeti o racheta de tenis care sa se potriveasca nivelului si stilului dumneavoastra de joc si/sau sa-l imbunatateasca.

De multe ori dorintele inving necesitatile si astfel, ne supunem solicitarilor dumneavoastra de a va oferi posibilitatea de a achizitiona de la noi "racheta lui Federer" pentru a fi facuta cadou celui mai bun prieten sau o racheta roz pentru o fetita de 6 ani.

Daca sunteti insa ca majoritatea clientilor SportGuru deja aveti o idee referitoare la ce racheta si ce echipament de tenis doriti. Vreti sa faceti un upgrade rachetei actuale si cautati mai multa putere, mai mult control, mai mult confort – sau poate cate putin din fiecare; motivele pot varia.Insa de multe ori nu aveti nici o idee despre ce racheta ar fi cea mai buna optiune pentru dumneavoastra, fiind pur si simplu influentat de un review citit. Pentru a va face alegerea si mai dificila, SportGuru va pune la dispozitie posibilitatea de a alege o racheta de tennis din aproximativ 220 de rachete.

Pentru a face din acest proces, unul mai simplu dorim sa venim in atentia dumneavoastra prin prezentarea principalelor caracteristici ale unei rachete de tenis si – foarte important – felul in care acestea influenteaza performanta.

Pentru inceput putem diferentia 3 categorii mari de rachete :

I. Rachete care ofera putere - posibilitatea imbunatarii jocului (rachetele comerciale). In cele mai multe dintre cazuri, rachetele dispun de o suprafata de lovire marita (Oversize) sau super marita (Super-oversize) – mai exact 103-135inch2 (664- 870 cm2) – au o greutate scazuta 225-270 grame, sunt mai lungi 68.5 – 73.6 cm (27-29 inch), mai rigide si balansul este inclinat spre cap pentru a retine greutatea de care are nevoie in zona de lovire. Designul acestora se pliaza pentru jucatorii care au un swing scurt si incet si se asteapta la putere multa.

II. Rachetele de mijloc (rachetele pentru categoria semi-pro). Acestea sunt rachetele care ofera un mix de caracteristici de la rachetele destinate pentru imbunatatirea jocului si rachetele de performanta. Acestea se incadreaza in categoria 270-310grame, au balansul undeva in intervalul (usor balansata spre maner – usor balansata spre cap) si au un cap Mid-Plus. Dimensiunea Mid-Plus se refera la intervalul 95-102 inch2 sau 612-658 cm2. Jucatorii din aceasta categorie cauta o racheta putin mai lunga decat cea standard, alegandu-si ceva intre 27.5-28 inch (69.5-71.1 cm)ca si lungime. Rachetele se comporta bine din toate punctele de vedere, dar nu se comporta excellent din nici unul, rezultand un nivel mediu de intensitatea a puterii. Aceste rachete sunt destinate jucatorilor intermediari-avansati, care cauta o manevrabilitatea sporita.

III. Rachetele de control sau rachete pentru “playeri” (rachetele de performanta). Aici se incadreaza rachetele folosite de jucatori profesionisti, jucatori de club avansati. Greutatea se incadreaza undeva intre 320- 360 grame iar capul rachetei este foarte mic variind intre 85-98 inch2 (548-632cm2). Balansul cade mult pe maner, pentru a obtine o manevrabilitate excelenta, iar in ceea ce priveste lungimea, aceasta poate sa fie atat standard (27 inch) pana la extra-lunga 28-89 inch.

Intrand in profunzimea acestui subiect, va recomandam ca atunci cand alegeti racheta de tenis sa analizati urmatoarele aspecte: dimensiunea capului, lungime, greutate, balans, grip, etc. Aceste detalii le puteti regasi in urmatorul articol