Pantofii de alergare: tipuri si constructie

TIPURI DE PANTOFI DE ALERGARE
Pantofii de alergare sunt clasificati in functie de pronatie si de suprafata pe care alergati insa cei mai cunoscuti sunt cei pentru asfalt si teren accidentat.

Pantofii pentru alergarea pe asfalt sunt conceputi pentru suprafete dure si ocazional incursiuni pe suprafete cu mici denivelari (asfalt incins, trasee in natura si poteci de lemn). Usori si felxibili, pantofii sunt conceputi pentru a amortiza calcatura sau a stabiliza piciorul in timpul pasilor repetitivi pe suprafetele tari si plate.

Asics Noosa asfalt Mizuno Rider 17 asfalt

Pantofii pentru alergarea pe teren accidentat sunt in principiu, niste pantofi intariti conceputi pentru suprafetele off-road. Acestia sunt imbunatatiti cu o talpa exterioara agresiva pentru o tractiune mai buna si consolidata pentru a oferi o stabilitate crescuta si un suport mai bun al piciorului. Daca intampinati pe traseu, radacini, pietre, noroi, gropi, trebuie sa alegeti pantofi de trail (pentru teren accidentat).

Brooks Cascadia Trail Mizuno Ascend Trail

Pantofii pentru alergarea pe piste sunt pantofii de alergare care au cuie pe talpa. Acestia sunt recomandati pentru un plus de aderenta, pentru a putea pleca tare din startul de jos, insa trebuie sa aveti un minimum de experienta ca sa puteti folosi acest tip de pantofi.

Piste Cuie

Pantofii cu amortizare ofera o absorbite ridicata a socurilor si un suport mediu sau minin pentru bolta piciorului. Acestia sunt potriviti pentru alergatorii care sunt usor pronatori sau supinatori. De asemenea, pantofii cu amortizare sunt buni pentru alergatorii neutri in timpul alergarii in afara asfaltului.

Pantofii pentru stabilitate ajuta la incetinirea pronatiei de baza. Acestia sunt potriviti pentru alergatorii neutri sau pentru aceia care au o supra-pronatie moderata. Deseori au inclusi o intaritura in partea de mijloc a talpii.

Pantofii pentru controlul miscarii ofera caracterisitici precum calcai intarit sau corector de latime pentru a corecta supra-pronatia. Acesti pantofi sunt potriviti pentru cei care prezinta o supra-pronatie moderata sau severa.

Pantofii de alergare au trei parti importante: partea superioara (de deasupra talpii), talpa intermediara, si talpa exterioara.

constructia pantofului

Fata pantofului (partea suprioara):

Pielea sintetica este un material flexibil, durabil, rezistent la abraziune, derivat in principal din nailon si poliester, piciorul respira mai usor decat la pielea naturala. In plus, aceasta nu se crapa in timp (decat foarte putin).

Nailonul si panza din nailon sunt materiale durabile, cel mai frecvent folosite pentru a reduce greutatea si sa stimuleze respirabilitatea.

Straturile TPU (uretan termoplastic) sunt pozitionate peste insertiile de respirat ale pantofului (de exemplu la arcada si la calcai). Aceste adaosuri mici si rezistente la abraziune contribuie la imbunatatirea stabilitatii si durabilitatii.

Partile superioare rezistente la apa si respirabile (de exemplu Gore-Tex XCR sau eVent) folosesc o membrana legata la interiorul cusaturilor. Aceasta membrana impiedica patrunderea umiditatii si ii permite piciorului sa respire. Pantofii cu aceste membrane pastreaza piciorul uscat in medii umede, cu o usoara dificultate in respirabilitate.

Talpa intermediara este stratul de amortizare si de stabilitate dintre partea de sus si talpa. Are in compozitie:

EVA (etilen acetat de vinil) este un tip de spuma, utilizat in mod frecvent la talpile intermediare ale pantofului de alergare. Pantofii de amortizare sunt adesea folositi cu un singur strat de EVA. Unii au mai multe concentratii de EVA pentru a forta un anumit tipar al flexului.

Zone ale EVA sub forma de cute (dubla concentratie, multi concentratie, concentratie-cvatrupla, compresie turnata) adaugate pentru a crea sectiuni greu de compresat la talpile intermediare. Sunt folosite pentru a decelera pronatia sau pentru a spori durabilitatea. Consolideaza partea arcadei a fiecarei talpi intermediare, o zona foarte afectata de supra-pronatie.

Placutele sunt facute din material subtire, oarecum flexibil (adesea nailon sau TPU) care fixeaza partea din fata a piciorului. Placutele, adesea folosite la alergarea pe teren accidentat, protejeaza partea de jos a piciorului atunci cand pantoful intra in contact cu pietre sau radacini.

Tijele fixeaza talpa si protejeaza calcaiul si arcada. Sporesc fermitatea pantofului atunci cand se urca pe un teren stancos. Excursionistii poarta adesea pantofi de categorie usoara pentru alergarea pe teren accidentat, cu placute de protectie si tije pentru protectie si de sprijin.

TPU (uretanul termoplastic) este un plastic flexibil utilizat la talpile intermediare ca dispozitiv de stabilizare.

Puteti proba o gama varianta de pantofi de alergare in showroom-ul nostru, SportGuru.ro fiind importator Mizuno, Brookssi principalul revanzator asics Romania.