Cum sa va alegeti schiurile

Schiurile sunt, probabil, primul element la care ne gandim atunci cand vrem sa pregatim echipamentul pentru schi. Acestea trebuie alese cu grija si realizate din materiale de calitate, care sa permita miscari precise si o buna coordonare pe partie. Pe site ti-am pregatit doar produse de calitate, de la modele premium de schiuri pentru copii la modele specifice profesionistilor.  Inaltimea si greutatea sunt doi factori foarte importanti in alegerea schiurilor, precum si experienta ta si caracteristicile partiei. Mai jos iti vom detalia pasii esentiali de care trebuie sa tii cont, astfel incat sa faci alegerea potrivita.

Tipuri de schiuri

Dimensiunile schiurilor sunt importante, dar si ce iti doresti sa faci cu ele, ce stil preferi, pe ce tip de partii mergi etc. Clasificarea tipurilor de schiuri are la baza urmatoarele criterii:

Experienta ta pe partie

Este ideal sa iti alegi schiurile in functie de nivelul de experienta pe care il ai, astfel incat daca esti incepator si iti alegi un model adecvat, vei deprinde mult mai repede si mai bine tehnica si ti-o vei perfectiona. Daca esti un schior avansat, modelul potrivit experientei tale te va ajuta sa ai un control mai bun pe partie, sa te bucuri de viteza, sa iei virajele mai bine sau pur si simplu sa plutesti pe zapada.

Profilul schiurilor

Reprezinta forma schiurilor din lateral. Identificam urmatoarele tipuri:

  1. Camber: sunt schiurile traditionale, iau contact cu zapada la varfuri si coada, sunt bombate la mijloc si sunt recomandate pentru schiorii cu experienta. Ideale pentru zapada batatorita si partiile neamenajate.
  2. Rocker: sunt opusul schiurilor camber, cu mijlocul plat care ia contact cu zapada, varfurile si coada fiind ridicate. Sunt mai usor de controlat deoarece sunt mai late.
  3. Rocker-camber: coada si mijlocul sunt bombate in timp ce varful este ridicat. Scopul este de a avea un control mai bun, plutind pe zapada asternuta.
  4. Rocker-Camber-Rocker: varful si coada schiurilor sunt ridicate si alungite, iar mijlocul (zona mediana) este bombata. Sunt ideale pentru zapada adanca si ofera un control bun inainte-inapoi.
  5. Flat-Rocker: este un camber inversat si nu este in totalitate de tip rocker. Mijlocul este plate, iar varful si coada sunt ridicate.

Tipul terenului

In functie de partie si de tipul de ski practicat, trebuie sa alegi un tip potrivit de schiuri (schiuri de dama sau schiuri de barbati). Astfel, exista urmatoarele categorii:

  1. all-round: fiind cea mai intalnita categorie, acest tip de schiuri ofera cate putin din fiecare experienta. Schiurile sunt rapide si precise, indicate pentru partii cu zapada batatorita. Permit luarea cu usurinta a virajelor, iar legaturile dintre claparisi schiuri se fixeaza bine, evitandu-se accidentele periculoase;
  2. all-mountain: acest tip de schiuri sunt potrivite pentru toate tipurile de schi alpin, si toate partiile. Nu sunt facute pentru performanta sau viteza si sunt ideale pentru schiorii care se afla la un nivel intermediar;
  3. freeride: acest stil de ski este potrivit pentru schiorii avansati, care stiu foarte bine ce fac si cum sa-si coordoneze miscarile. Astfel, schiurile sunt realizate sa alunece cu precizie pe partii neamenajate sau pante neregulate. Structura lor este usoara, ceea ce permite „plutirea” pe zapada proaspata;
  4. freestyle: aceste schiuri au o structura Twintip, cu talpa armata, capacitatea de a sari, manevrabilitate in aer si aderenta foarte buna pe zapada inghetata. Sunt schiuri suple si curbate in fata si spate. Alegerea perfecta daca iti place viteza si ai o experienta peste medie;
  5. cross: sunt schiuri care ofera o structura combinata, avand elemente atat din stilul de competitie cat si din cel all-mountain. Sunt recomandate schiorilor avansati;
  6. cross-country: sunt schiuri concepute pentru parcurgerea unor distante mari, in coborare sau pe pante usoare. Astfel de schiuri sunt usoare si inguste, iar claparii sunt fixati doar in zona varfurilor;
  7. race: sunt construite special pentru viteza si sunt ideale pentru schiorii avansati, profesionisti.

De asemenea, claparii din echipament trebuie sa se potriveasca foarte bine pe picior si pe schiuri, pentru ca tu sa poti schia precis si confortabil. Pe SportGuru gasesti atat clapari de dama, clapari de copii, cat si clapari de barbati, pe care poti sa-i alegi in functie de latimea last-ului si indicele de flexare.

 

Alte caracteristici de care trebuie sa tii cont atunci cand iti alegi schiurile sunt:

  1. Rigiditatea placii: placile flexibile sunt ideale pentru incepatori deoarece permit o manevrabilitate mai mare. Nu sunt schiuri pentru viteza pentru ca devin instabile intr o astfel de situatie. Placile rigide sunt ideale pentru schiorii experimentati, care iubesc viteza si terenurile neamenajate.
  2. Latimea in zona mediana: cu cat zona mediana este mai ingusta, schiul va raspunde mai bine la viraje si manevre. Schiurile cu zona mediana lata ofera o stabilitate mai mare si sunt foarte utile pe zonele amenajate.
  3. Radius: reprezinta partea curbata, mai exact, raza de rotire a schiului. Un radius mai mic inseamna un viraj mai agresiv si rapid, iau un radius mare inseamna un viraj mai greoi si mai lung.

Cum alegem lungimea schiurilor ?

Vei observa ca prima intrebare care ti se adreseaza la magazin cand iti cumperi schiuri este: "Ce inaltime aveti?". Aceasta, este partial gresita, deoarece inaltimea nu este singurul aspect care influenteaza lungimea schiului, ci unul dintre factorii principali este si greutatea. Aceasta greseala este insa explicabila, pentru ca intre greutate si inaltime exista o oarecare proportie comuna la adulti. Dar daca un schior are 160 cm si 90 de kg? Poate schia cu aceleasi schiuri ca ale unuia de 160 cm si 55 de kg?Raspunsul e ceva mai profund, asa ca e necesar sa clarificam anumite lucruri. De fapt, nu greutatea este factorul determinant, ci fortele la care este supus schiul pe partie, iar aceste forte au mare legatura cu greutatea, pregatirea fizica si nivelul tehnic.

Poti utiliza urmatoarea formula:

100 cm + greutatea schiorului = lungimea schiurilor

De obicei lungimea schiurilor este cu 15-20 cm mai mica decat inaltimea schiorului. De aici, in functie de restul criteriilor vei decide daca modifici lungimea (in sus sau in jos). La aceasta alegere, trebuie sa se tina cont de urmatoarele aspecte:

1. GREUTATEA CORPORALA
La schiorii cu supragreutate diferenta intre inaltimea si lungimea schiurilor trebuie sa fie numai 10-15 cm, pentru ca schiul sa nu se scufunde in zapada ci sa ramana pe suprafata. Schiorii cu greutatea sub medie trebuie sa aleaga schiuri cu 20-25 cm mai mici decat inaltimea lor. Schiul mai scurt si mai usor nu solicita atat de mult fizicul.

2. NIVELUL TEHNIC AL SCHIORULUI
Pentru incepatori si femei schiul poate sa fie cu 20-25 cm mai mic decat inaltimea lor, pentru ei fiind important manevrarea usoara a schiurilor. Numai pentru profesionisti poate sa fie mai mare cu 10-15 cm, deoarece pentru ei la viteze mari conteaza fiecare milimetru.

Un schior cu un nivel tehnic avansat are cea mai larga gama de lungimi de ales. Poate sa opteze atat pentru schiuri mai scurte, daca doreste sa execute viraje stranse si rapide, cat si pentru schiuri lungi, mai inalte decat el, daca doreste viteza si viraje largi.

3. STILUL
Schiorul care vrea sa ia viraje mici pe partie si nu-i place viteza, trebuie sa aleaga un schi cu 20-25 cm mai mic decat inaltimea lui. Schiorul caruia ii place viteza, trebuie sa aleaga un schi cu 10-15 cm mai mic decat inaltimea lui. Asadar, daca sunteti genul caruia ii plac virajele scurte, atunci alegeti un schi mai scurt (doar daca greutatea si nivelul tehnic va permit), pentru viteza alegeti schiuri mai lungi

4. PREGATIREA FIZICA
Cu cat esti mai bine pregatit, cu atat poti alege schiuri mai lungi si mai rigide.

Daca ti-ai ales schiurile potrivite, pentru a putea iesi pe partie, urmatorul pas este sa iti alegi claparii, betele, legaturile, si echipamentul de schi: imbracaminte pentru schi adecvata, casca, ochelari de schi, manusi si altele despre care vom vorbi intr-un alt articol dedicat.