Cum sa va alegeti patinele
Vi s-a intamplat sa mergeti la patinoar dar sa nu va puteti bucura din cauza disconfortului produs de patinele slab calitative? Daca deja ati facut „primii pasi” si vreti sa treceti la urmatorul nivel, e timpul sa investiti intr-o pereche de patine. Vom incerca in acest articol sa facem o scurta prezentare si sa va oferim cateva sfaturi care va vor ajuta cand va alegeti patinele de gheata.
Pentru o alegere corecta mai intai trebuie sa va ganditi ce veti face cu ele sau mai exact cum veti patina. Patinele se impart in trei categorii: patine artistice, patine de fitness si patine de hochei. Sunt compuse din : gheata, lama, si sistemul de legatura. In functie de destinatie forma si materialul componentelor difera.
Patinele artistice sunt din piele naturala sau sintetica, au talpa cu toc, calcaiul este ridicat, lama este dreapta prevazuta in fata cu zimti si se leaga cu siret. Daca sunteti incepator nu va recomandam patinele artistice pentru ca lama acestora are zimti in fata si va puteti accidenta. In plus, necesita mai mult timp pentru acomodare si este recomandata supravegherea de catre un instructor, mai ales in primele sedinte.
Patine artistice
Patinele de fitness sunt din plastic sau piele in combinatie cu material textil(impermeabil), au talpa dreapta iar lama poate fi artistica, de hochei sau o combinatie intre cele doua. Sistemul de legatura este cu cu siret sau cleme si velcro.
Patine fitness
Patinele de hochei au gheata din diferite materiale, in functie de performata acestora, talpa este putin curbata pentru a tine calcaiul ridicat usor iar lama se curbata de la varf la calcai. Au sistem de lagatura cu siret. Sunt recomandate pentru patinajul de agrement, pentru ca ofera un control mai bun.
Patine hochei
Patinele de calitate prezinta in interior o spuma cu tehnologia Anatomic Fit. Incepand cu prima utilizare aceasta spuma se muleaza in timp (aceasta perioada se numeste: perioada de rupere ) dupa anatomia piciorului fiecarui individ in parte, astfel marind confortul.
O alta technologie intalnita este Termo Fit. Gheata poate fi conceputa in asa fel incat poate fi incalzite la un cuptor electric la o temperatura de aproximativ 60 de grade Celsius (poate varia in functie de producator ) pentru a micsora perioada de rupere, mai sus mentionata. Acest proces se numeste termoformare. Termoformarea este recomantada in special sportivilor de performanta pentru a intra cat mai repede cu ghetele noi in competitie.
RETINETI !
1. Nu cumparati patine ieftine, mai ales cele din hypermarket-uri; acestea nu vor avea tehnologiile necesare si le veti simti incomode. In plus se vor defecta repede. Totusi nu alegeti nici cele mai scumpe patine de pe piata daca nu sunteti avansat.
2. Nu alegeti patinele dupa culoare. Degeaba au un design placut daca nu le puteti folosi la potentialul lor pentru ca va produc mancarimi sau bataturi.Orientati-va catre patine care au tehnologii avansate(Anatomic Fit); veti avea un plus de confort.
3. In general, patinele de agrement se aleg in functie de numarul de la pantofi insa va puteti masura talpa de la calcai pana la cel mai lung deget; astfel veti gasi marimea exacta. Pentru copii exista modele reglabile. Pe unele patine este notata si latimea: N ( Narrow), M( Medium), W(Width).
4. Calcaiul trebuie sa stea fix; nu trebuie sa se ridice atunci cand mergeti. Fixati bine piciorul in gheata si strangeti sireturile destul. Ar trebui sa aveti exact atat spatiu cat sa puteti misca putin degetul mare de la picior.
5. Contrar ideii ca trebuie sa fii cat mai infofolit pe gheata ca sa nu racesti, este recomandat sa va imbracati cat mai confortabil pentru a permite miscarea si pentru a pierde cat mai putina caldura. Folositi mai multe straturi de haine din materiale care elimina apa pentru a nu transpira. Protejati-va extremitatile cu manusi, caciula si ciorapi adecvati. Evitati ciorapii din bumbac pentru ca acestia absorb si retin transpiratia iar picioarele de racesc
6. Inainte de a cumpara patinele dorite probati ambele ghete. Majoritatea nu au picioarele identice.
7. Ascutiti lama patinelor inainte de a iesi pe gheata! Majoritatea patinelor noi, necesita aceasta operatiune.
8. Patinele pentru copii sunt reglabile, pentru a a nu fi nevoiti sa le cumparati celor mici alta pereche in fiecare sezon.