Cum sa iti alegi pantofii de alergare
Majoritatea pantofilor de alergare sunt confortabili atunci cand ii probezi intr-un magazin, dar adevaratul test este dupa cativa kilometri de alergare. Vei realiza ca pantoful ideal are o legatura mai mare cu forma piciorului si cu stilul tau de alergare decat cu brandul sau culoarea.
Cum alegi perechea potrivita de pantofi de alergare?
Chiar daca in ziua de astazi sunt disponibili pantofi pentru alergat cu ultimele tehnologii din domeniu, alegerea perechii potrivite poate fi o sarcina dificila. Iata cativa factori pe care ii poti lua in calcul atunci cand te gandesti sa achizitionezi pantofi de alergare:
1. Suport optim si amortizare
Folosirea pantofilor nepotriviti este cauza principala a ranirii majoritatii alergatorilor. Trebuie sa te asiguri ca incaltamintea de alergare iti ofera suport optim si amortizare pentru a preveni deteriorarea ligamentelor, tendoanelor si articulatiilor. Pantofii de alerare trebuie sa se potriveasca cu forma talpii si cu stilul tau de alergare.
2. Terenul de alergare
Dupa ce ai pus ochii pe cateva modele de pantofi de alergare dama sau pantofi de alergare barbati, raspunde la cateva intrebari:
- Pe ce suprafata voi alerga?
- Alerg sa slabesc, de intretinere sau vreau sa fac performanta?
- Cat de des voi alerga sau cati kilometri alerg saptamanal?
Toate acestea au un rol important in alegerea pantofilor potriviti si daca nu mergi la cumparaturi cu „tema" facuta de acasa, va trebui sa-i raspunzi in magazin reprezentantului de vanzari pentru a-ti putea recomanda pantofii potriviti.
3. Marimea si forma piciorului
Daca esti nesigur de marimea pantofului sau daca un picior este mai mare decat celalalt sau nu stii cum calci, trebuie sa iti faci un test specializat cu un aparat care iti indica lungimea, latimea si pronatia piciorului. Un aparat pentru determinarea pronatiei gasesti in magazinele SportGuru, iar in urma testului vei afla toate aceste informatii, iar aparatul iti va recomanda ce pantofi ti se potrivesc. Pot fi pantofi de alergare Asics, Nike, Hoka, Mizuno sau multe altele pe care le avem in stoc. Ulterior, ii vei putea proba pe toti in magazin.
4. Forma arcadei
Daca nu ai posibilitatea de a face un test specializat, poti gasi raspunsul foarte usor: cand iesi din dus, piscina sau cada, arunca o privire la amprenta talpii care ramane pe covorasul de baie sau gresie. Aceasta va indica tipul de arcada a piciorului. Ea influenteaza miscarea pe care piciorul o are in timpul alergarii si poate fi:
- Arcada ridicata: o urma foarte subtire la mijloc sau una in care partea din fata a talpii si partea din spate sunt foarte putin legate;
- Arcada normala: o urma care este intre o talpa plata si una cu o arcada ridicata este considerata o talpa normala;
- Arcada plata: o urma plata si dreapta, iar arcada este foarte coborata.
5. Determinarea pronatiei
Forma piciorului are legatura stransa cu biomecanica alergarii. Cu fiecare pas, calcaiul atinge primul pamantul. Acesta se roteste spre interior, iar arcada se aplatizeaza pentru a absorbi impactul. Apoi, piciorul tau se misca spre partea de exterior si se intareste pentru a crea o rampa de lansare pentru urmatorul pas. Ca alergatori, intampinam mai multe nivele ale acestei miscari in timpul alergarii, iar biomecanica alergarii este caracterizata prin:
- Miscarea neutra sau normala, care ajuta la absorbtia impactului, eliberand presiunea din genunchi si incheieturi. Este o trasatura normala a alergatorilor neutri si cunoscuta sub numele de pronatie neutra;
- Supra-pronatia - este miscarea moderata, exagerata sau severa a piciorului spre interior. Este o trasatura normala care afecteaza majoritatea alergatorilor, expunandu-i riscului de a avea dureri in incheieturi si genunchi. Supra-pronatorii au nevoie de pantofi care ofera stabilitate sau control al miscarii. Mai este cunoscuta sub numele de pronatie exagerata;
- Supinatia sau sub-pronatia - este miscarea catre exterior a piciorului, rezultand in reducerea impactului insuficient la aterizare. In principiu, putini alergatori sub-proneaza, dar aceia care o fac au nevoie de pantofi cu o amortizare maxima si o flexibiliatate crescuta. Mai este cunoscuta sub numele de pronatie insuficienta.
Cum iti poti da seama ce stil ai? Ei bine, faci un test specializat sau consulti un podiatrist, dar un raspuns simplu il poti afla chiar din dulap. Daca ai o pereche de pantofi bine uzati, verifica uzura acestora pe talpa:
- Calcatura neutra este indicata de o uzura de mijloc a talpii si o mica portiune din calcai;
- Supra-pronatia este identificata cu uzura pe interiorul talpii pantofului;
- Supinatia se identifica cu uzura pe partea de exterior a talpii pantofului.
6. Alegerea pantofului
Forma si miscarea piciorului determina caracteristicile pantofilor de care ai nevoie. Una dintre cele mai importante este latimea. Se refera la forma pantofului sau mulajul in jurul caruia este construit acesta. Atunci cand ne referim la forma unui pantof, avem in vedere:
- Latimea "dreapta" - se foloseste atunci cand ai o supra-pronatie sau o arcada flexibila, plata;
- Latimea "curbata" - este folosita pentru cei care au o sub-pronatie cu arcada rigida si ridicata. Formele curbate promoveaza miscarile spre interior;
- Latimea "semi-curbata" - reprezinta calea de mijloc. Este adecvata pentru cei care au o pronatie neutra.
Daca ai posibilitatea, probeaza mai multe marimi. Latimea pantofului (care determina si marimea acestuia) variaza de la producator la producator si chiar de la un model la altul. Este posibil sa ai nevoie de o jumatate de marime mai mare sau mai mica decat marimea ta normala, uneori chiar si de o marime intreaga.
Sfaturi utile
- Alege lungimea pantofilor adecvata, cu spatiu suficient pentru degetul mare al piciorului. Acest lucru va ajuta la evitarea pierderii unghiilor, din moment ce degetele mari nu se vor lovi de peretele pantofului atunci cand alergi la vale sau atunci cand picioarele ti se umfla. Latimea trebuie sa fie adecvata si sa lase spatiu de miscare piciorului, fara frecare. Sireturile ar trebui sa fie confortabile, dar nu stranse.
- Incearca pantofii la sfarsitul zilei. Picioarele se umfla in mod normal la sfarsitul activitatilor zilnice si vor fi la dimensiunea maxima. Acest lucru te va ajuta sa eviti cumpararea unor pantofi mici.
- Daca porti un brant ortopedic pentru a-ti corecta pronatia, ti se poate potrivi un pantof neutru, dar un pantof de control al miscarii iti poate oferi un sprijin suplimentar.
- Nu purta un pantof destinat unui alt tip de pronatie! Alege un pantof care se coordoneaza cu miscarea corpului, pentru a evita durerile.
- Trebuie sa te asiguri ca pantofii sunt potriviti inainte de a participa la o cursa. De preferat este sa alergi inainte cu ei pentru a-i roda si a vedea cum se comporta.
- Nu astepta sa iti apara rani la picioare ca sa iti schimbi pantofii. Prima proprietate a pantofilor care se degradeaza este amortizarea. Majoritatea, dupa 500 km pierd aproximativ 35% din capacitatea de amortizare. Modelele mai usoare (specifice competitiei, avand intre 200 si 250 de grame) trebuie schimbate dupa aproximativ 500-600 kilometri, in timp ce pantofii de antrenament (care au in jur de 300 de grame), cu talpa mai groasa, rezista pana la 1200-1500 kilometri. In consecinta, daca alergi in medie 30 de kilometri pe saptamana trebuie sa-i schimbi dupa un an.
- Nu alerga doua zile consecutive cu aceeasi pereche. Trebuie lasati, ca spuma sau gelul din interiorul talpii sa revina la forma initiala.
- Greutatea conteaza! Nu poti alege acelasi model daca ai 60 kilograme sau 90. Atunci cand alergi, unda de soc creata la fiecare pas corespunde unei valori de aproximativ 3 ori greutatea ta, iar aceasta unda se propaga din calcai pana in varful coloanei vertebrale. Articulatiile joaca rol de amortizor. Alegerea pantofilor potriviti este esentiala pentru absobtia socurilor si dispersarea vibratiilor.
Daca esti incepator in ale alergarii si vrei sa afli mai multe detalii despre cum sa iti alegi pantofii de alergare, am pregatit pentru tine un video explicativ pe care te invitam sa il vizionezi: