Angajam!

Cum sa va alegeti schiurile

Alegerea unei perechi de schiuri trebuie facuta cu mare atentie. Pentru a reusi sa faceti o alegere cat mai potrivita, trebuie sa tineti cont de caracteristicile principale ale schiurilor.

Nu exista schiuri, care sa corespunda perfect cu toate tipurile de partii. Fiecare categorie de schi corespunde unui stil dar in alte conditii (zapada, viteza etc.) nu se va mai potrivi stilului dumneavoastra. Trebuie sa stiti ce tip de schi vreti sa practicati si sa tineti cont de gradul de pregatire fizica, greutate si inaltime.

Vom incerca in acest articol sa cuprindem pasii esentiali in alegerea schiurilor potrivite: cum sa alegeti lungimea schiurilor si ce caracteristici trebuie sa urmariti.

Daca ati decis sa va cumparati schiuri, prima intrebare este "Ce vreau sa fac cu schiurile mele?" sau „Unde voi schia?”. In functie de raspuns, puteti alege dintre mai multe categorii de schiuri: all-round, all-mountain, freeride, freestyle, cross, cross country sau de competitie (race). Le mai putem imparti in schiuri on piste si off piste

All-round

Este categoria cea mai intalnita, si ofera schiorului cate un pic din fiecare. Schiurile folosite pentru acest stil sunt precise, rapide si indicate pentru partiile bine batatorite. Au o geometrie standard si constructie moale, sunt facute in asa fel incat virajele pot fi luate cu usurinta, legaturile fixeaza bine claparii atat la varf cat si la calcai si sunt setate in asa fel incat schiurile sar atunci cand apare o presiune prea mare; astfel se evita accidente periculoase. Acest tip de schiuri este recomandat atat incepatorilor cat si celor cu nivel mediu

schiuri nordica allround

 

All-mountain

Poate fi considerat un model universal insa schiurile din aceasta categorie sunt destinate pentru zapada mai moale, fiind mai late.

 

schiuri all mountain

Freeride

Freeride-ul este practicat de cei care au invatat cam tot ce era de invatat in materie de schi si vor sa treaca la nivelul urmator: partii neamenajate sau cu pante neregulate. Pentru freeride se folosesc schiuri cu o constructie usoara care permit “plutirea” pe powder (zapada proaspata, nebatatorita) si sunt recomandate schiorilor profesionisti.

schiuri freeride

Freestyle (Park`n Pipe)

Constructia schiurilor este Twintip, cu talpa armata. Au urmatoarele caracteristici: capacitatea de a sari (avant si aterizare), manevrabilitatea in aer, aderenta pe zapada inghetata, sunt curbate in fata si in spate si au rezistenta foarte buna. Aceste schiuri foarte suple vor incanta toti acrobatii care vor putea sa sara si sa alunece, sa aterizeze cu fata si cu spatele fara sa isi faca vreodata griji care este partea curbata.

schiuri freestyle

Cross

Schiurile din acesta categorie ofera o combinatie intre caracteristicile schiurilor de competitie si cele all-mountain. Sunt destinate schiorilor avansati fiind mai tari si mai „exigente” decat cele all mountain.

schiuri cross

 

Schiurile de competitie (race) sunt facute pentru schiorii avansati. Avand in vedere compozitia si structura lor, ele raman stabile si la viteze mai mari. Se impart in doua categorii:

 

SL (Slalom) sunt late in fata si spate dar inguste in mijloc (forma carve) si sunt ideale pentru viraje mici(stranse)
GS (Giant Slalom) au forma aproape paralela (diferenta este nesemnificativa intre fata, mijloc si spate) si permit luarea virajelor mari cu vitezi mare.

 

schiuri competitie

 

Cross country

Cross country inseamna schiatul pe distante mari atat in coborare cat si pe plat sau pe panta usoara. Pentru acest stil de schi se folosesc schiuri inguste si usoare cu legaturi care fixeaza claparii doar in zona varfurilor. Unele schiuri pentru cross country au pe talpa un profil care asigura o alunecare buna la mersul inainte dar care impiedica alunecarea inapoi.

schiuri crosscountry

La acestea se adauga schiurile pentru copii; trebuie sa fie adaptate la varsta, greutatea si inaltimea copilului.

schiuri copii

Daca ati stabilit ce categorie de schiuri vi se potrivesc, pentru o alegere corecta, trebuie sa aveti in vedere:

1. Rigiditatea sau flexul schiului vs nivelul tehnic al schiorului – este data de flexul longitudinal al schiului si de torsiunea lui. Exista schiuri cu flex rigid sau mai moale, recomandat fiecare unui nivel de pregatire. Este important sa nu va subestimati sau supraestimati. Din punct de vedere al pregatirii putem clasifica in: incepator-mediu, mediu-avansat si avansat- profesionist

Flex moale – schiurile cu flex moale sunt destinate schiorilor incepatori si intermediari care nu schiaza cu viteza mare si care au nevoie de un schi care sa ii ajute sa progreseze. Aceste schiuri nu beneficiaza de un grad mare de precizie, vibreaza la viteze mari si devin instabile, dar nici nu penalizeaza fiecare greseala factuta si necesita un efort mai mic pentru declansarea virajului. Alegerea unui schi rigid de catre un incepator sau de catre un intermediar va functiona impotriva progresului tehnic si sigurantei schiorului.

Flex rigid – schiurile rigide dedicate schiorilor cu un nivel tehnic ridicat, care au nevoie de schiuri precise si stabile la viteza mare, deoarece reactioneaza rapid si exact la fiecare miscare a schiorului. Necesita o pregatire fizica excelenta.

Ca sa intelegeti mai bine: o masina confortabila si usoara se controleaza usor, dar daca creste viteza, datorita mecanismului de rulare fraged, avem senzatia ca devine instabila si incontrolabila. In schimb, o masina sport se manevreaza cel mai bine pe pista, unde este controlabila si stabila, dar datorita mecanismului de rulare rigid, la viteze mici prin oras nu este foarte confortabila.

2. Latimea la mijloc

In functie de aceasta le putem imparti in:

Schiuri Carve – sunt schiurile cu latime mai mica sau egala cu 72 mm cu care se merge mai mult pe canturi. Datorita mijlocului subtire, tranzitia de pe o parte pe alta a schiului este rapida, ceea ce ii confera o stabilitate mare, mai ales pe zapada tare si pe gheata. Sunt recomandate pentru partiile amenajate. In aceasta categorie intra si schiurile de competitie (race) a caror pricipala caracteristica este rigiditatea foarte mare.

Schiuri Mid Fat – sunt schiurile care au dimensiunea intre 73-88 mm si se descurca bine atat pe partiile amenajate, cat si in zonele cu zapada moale. Sunt schiurile cel mai des folosite de catre schiorii amatori cu un nivel incepator - mediu. Latimea mai mare la mijloc asigura o stabilitate mai buna in zapada mare, dar scad performantele pe partiile amenajate.

Schiuri Fat – au dimensiunea intre 89-100 mm si sunt destinate schiatului in zapada adanca, dar cu performante scazute pe partii batute sau pe gheata.

Schiuri Super Fat – sunt schiuri cu latimea la mijloc peste 100 mm, destinate exclusiv schiatului in zapada adanca. Sunt foarte stabile datorita bazei mari dar solicita un nivel tehnic mare.

3. Radius si geometrie

In anii 90, schiurile erau drepte diferente constau in lungime si flexibilitate. Datorita migratiei masive a schiorilor catre snowboard, au aparut schiurile care aratau ca un snowboard si asa s-au nascut schiurile "carve". Erau simetrice, adica latimea varfului si a cozii era aceeasi. Tot astfel a aparut si radiusul: este o notiune geometrica si indica raza de rotatie a schiului. Practic ne indica pe cati metri de raza arcuita ar face schiul respectiv virajul de 360 de grade. Se masoara in metri si se noteaza cu R. Aceasta inventie a schimbat schiul. Prin tehnica numita carve nu se mai pierde viteza in viraje, ba chiar se poate castiga. Cu cat radiusul este mai mic, cu atat virajele vor fi mai stranse.

sidecut

radius

Raza schiului (sidecut radius) – Latimea schiului (varf, mijloc si coada) formeaza sidecut-ul schiului care in combinatie cu lungimea vor determina raza schiului si reprezinta raza cercului pe care se inscrie forma schiului. Ea este indicata pe aproape toate schiurile. Raza schiului nu coincide cu raza de virare.

Raza de virare este data de combinatia dintre raza schiului, unghiul de inclinatie a schiului in momentul virajului si lungimea pe care este inversata in timpul virajului curbura schiului (camber). Asadar, intalnim:

Radius mai mare de 19 – este specific virajelor largi, luate la viteze mari, oferind schiului o stabilitate mai mare in linie dreapta si la viteze mari, datorita sidecut-ului mai mic.

Radius intre 15 si 18 – permite realizarea atat a virajelor scurte, cat si a virajelor lungi, in functie de viteza cu care se schiaza si de nivelul de presiune care se aplica asupra schiului. Aceasta este raza ideala pentru orice tip de partie si pentru schiorii care doresc sa invete sau sa progreseze.

Radius mai mic de 14 – permite realizarea virajelor rapide si scurte. In combinatie cu un flex rigid, rezulta schiul ideal pentru viraje scurte si precise. Aceasta raza se adreseaza in special schiorilor experimentati.

4. Profilul schiului

profil schi

Camber este profilul traditional pentru schiuri si snowboard. Camber-ul este o curba in mijlocul unui schi cu punctele de contact aproape de capete. Acest profil necesită initiere buna pentru intoarceri si oferă precizie si putere bune pe teren ingrijit si zapada tare. Greutatea schiorului pune presiune concentrata pe margine de la varf pana la coada. Schiorii cu un nivel inalt de pregatire, care merg la competitii sau cei care prefera parcurile amenajate aleg adesea acest profil traditional.

Rocker mai este numit si camber inversat. Cand puneti presiune pe marginea schiului intr-un viraj se obtine camber-ul inversat. Schiurile cu profil camber produc mai multa presiune pe zapada la varf si coada deoarece acestea trebuie sa se curbeze in continuare pentru a realiza această curba. Termenul rocker este imprumutat de la sporturi nautice. Schiurile cu profil rocker ofera o plutire mai buna in zapada moale si initiere usoara la intoarceri, sunt mai late de aceea, majoritatea celor care schiaza pe powder aleg acest profil.

Schiurile cu profil flat sunt cele care au zona de contact (dintre coada si varf) plata sau dreapta. Daca puneti schiurile pe o masă, fara nici o greutate, nu va fi nici un spatiu intre baza si masa. Este intalnit mai mult la snowboard. Cu acest profil tranzitiile sunt mai usoare, au o aderenta mai buna pe margine decat cele rocker si o manevrabilitate mai buna decat cele camber.

Aceste trei profiluri - camber, rocker, si plat - sunt combinate in multe moduri pentru a rezulta formele schiurilor din prezent. De exemplu, un schi de freeride poate avea varful roker, talpa camber iar coada plata. Formele continua sa progreseze in fiecare sezon, rezultand schiuri pentru orice teren si stil.

Cum alegem lungimea schiurilor ?

Veti observa ca prima intrebare care vi se adreseaza la magazin cand va cumparati schiuri este: "Ce inaltime aveti?". Aceasta, este partial gresita, deoarece inaltimea nu este singurul aspect care influenteaza lungimea schiului, ci unul dintre factorii principali este si greutatea. Aceasta greseala este insa explicabila, pentru ca intre greutate si inaltime exista o oarecare proportie comuna la adulti. Dar daca un schior are 160 cm si 90 de kg? Poate schia cu aceleasi schiuri ca ale unuia de 160 cm si 55 de kg?Raspunsul e ceva mai profund, asa ca e necesar sa clarificam anumite lucruri. De fapt, nu greutatea este factorul determinant, ci fortele la care este supus schiul pe partie, iar aceste forte au mare legatura cu greutatea, pregatirea fizica si nivelul tehnic.

Cea mai simpla metoda pentru alegerea lungii este urmatoarea formula:

100 cm + greutatea schiorului = lungimea schiurilor

De obicei lungimea schiurilor este cu 15-20 cm mai mica decat inaltimea schiorului. De aici, in functie de restul criteriilor veti decide daca modificati lungimea (in sus sau in jos). La aceasta alegere, trebuie sa se tina cont de urmatoarele aspecte:

1. Greutatea corporala

La schiorii cu supragreutate diferenta intre inaltimea si lungimea schiurilor trebuie sa fie numai 10-15 cm, pentru ca schiul sa nu se scufunde in zapada ci sa ramana pe suprafata. Schiorii cu greutatea sub medie trebuie sa aleaga schiuri cu 20-25 cm mai mici decat inaltimea lor. Schiul mai scurt si mai usor nu solicita atat de mult fizicul.

2. Nivelul tehnic al schiorului

Pentru incepatori si femei schiul poate sa fie cu 20-25 cm mai mic decat inaltimea lor, pentru ei fiind important manevrarea usoara a schiurilor. Numai pentru profesionisti poate sa fie mai mare cu 10-15 cm, deoarece pentru ei la viteze mari conteaza fiecare milimetru.

Un schior cu un nivel tehnic avansat are cea mai larga gama de lungimi de ales. Poate sa opteze atat pentru schiuri mai scurte, daca doreste sa execute viraje stranse si rapide, cat si pentru schiuri lungi, mai inalte decat el, daca doreste viteza si viraje largi.

3. Stilul

Schiorul care vrea sa ia viraje mici pe partie si nu-i place viteza, trebuie sa aleaga un schi cu 20-25 cm mai mic decat inaltimea lui. Schiorul caruia ii place viteza, trebuie sa aleaga un schi cu 10-15 cm mai mic decat inaltimea lui. Asadar, daca sunteti genul caruia ii plac virajele scurte, atunci alegeti un schi mai scurt (doar daca greutatea si nivelul tehnic va permit), pentru viteza alegeti schiuri mai lungi

4. Pregatirea fizica

Cu cat sunteti mai bine pregatit, cu atat puteti alege schiuri mai lungi si mai rigide.

Daca v-ati ales schiurile potrivite, pentru a putea iesi pe partie, urmatorul pas este sa va alegeti clapariibetelelegaturile, si echipamentul de schi: imbracaminte pentru schi adecvata, cascaochelari de schimanusi si altele despre care vom vorbi intr-un alt articol dedicat.