Angajam!

Cum sa va alegeti racheta de tenis

racheta de tenis

1. Dimensiunea capului rachetei (suprafata de lovire)

Aceasta dimensiune se refera la suprafata supusa efectiv racordarii cu corzi si este exprimata in inch2(in sistemul american) sau in cm2(in sistemul european). Puterea este direct proportionala cu marimea capului rachetei – o racheta cu capul mai mare furnizeaza mai multa putere decat una cu capul mai mic, in conditiile in care celealte variabile raman aceleasi (lungimea, greutatea, balansul, numarul de corzi, etc). Un cap mai mare confera in acelasi timp si o suprafata mai mare de lovire, deci si un sweetspot mai larg, asigurandu-va astfel ca veti “prinde terenul” chiar si atunci cand executati o lovitura mai nereusita. Rachetele moderne sunt dispuse in general cu un cap variind de la 80 la 135 inch2 (516-870cm2), cele mai uzuale situuandu-se in intervalul 95-110 inch2 (612-709cm2). Cand alegeti o racheta de tenis pentru copii trebuie sa stii ca in functie de varsta copilului si inaltimea acestuia, capul rachetei poate avea o valoare intre 80-90inch2 (aici intra de obicei rachetele pentru copii cu lungimea de 17/19/21inch) , 91-100inch2 (rachetele masoara ca lungime 23/25inch) sau 100-109inch2 (de obicei rachete de 25 sau 26 inch lungime). Atunci cand va alegeti o racheta cu capul mare faceti un compromis intre putere si control. In general vorbind, rachetele care prezinta un cap mai mic se preteaza pentru jucatorii realizati care cauta mai mult control, in timp ce rachetele cu cap mai mare sunt destinate jucatorilor incepatori sau intermediari care doresc mai multa putere si un sweetsport mai larg.

Cu toate ca nu exista inca un standard pentru aceste valori, clasificarea neoficiala general accepta este cea prezentata in tabelul de mai jos:

Dimensiunea capului rachetei

Inch2

Cm2

Midsize:

80-92

516 - 593

Midplus:

93-105

594-677

Oversize (OS):

106-115

678-741

Super OS:

116+

742+

 

2. Lungimea rachetei

Un aspect foarte important in alegerea rachetei potrivita trebuie sa fie alegerea lungimii rachetei. Din acest punct de vedere, intervalul de lungimi din care puteti alege este urmatorul: 17-29inch adica 43.18-73.66cm. Am inclus aici si intervalul 17-26.5 adica rachetele potrivite pentru copii/tineret sau pur si simplu pentru persoanele ce nu beneficiaza de o inaltime corespunzatoare. Rachetele care sunt cuprinse in intervalului de 27-29 inch (68.58-73.66) sunt recomandate pentru pentru un adult normal (considerand ca si elemente ale analizei varsta/inaltimea/greutatea). 29 de inch reprezinta limita maxima a unei rachete care va fi acceptata in turneele oficiale. O alta informatie cu caracter general este ca majoritatea rachetelor au 27 de inch – considerate dimensiunea standard a unei rachete de tenis.

Intrucat multi dintre clienti nostrii nu stiu ce se aleaga atunci cand este vorba despre “cea mai buna racheta pentru copilul meu”, regasiti mai jos cateva considerente generale care va vor face alegerea mai usoara. Ce este bine de stiut este ca majoritatea modelelor de rachete de tenis contin in denumire toate indiciile de care aveti nevoie pentru a face o alegere potrivita. Aici ma refer la: 17, 19, 21, 23, 25, 26 sau 110/125/150. Aceste enumerari se pot referi la 17inch/19inch/25inch care reprezinta lungimea rachetei de tenis sau 110cm/125cm/140cm care se refera la inaltimea copilului. Ca si recomandari generale va sugeram sa urmati tabelul de mai jos atunci cand alegeti racheta ce se preteaza pentru varsta si inaltimea copilului dumneavoastra.

Inaltimea copilului

Lungimea rachetei

Varsta copilului

100cm:

19

Sub 5ani

110cm:

21

5-7ani

125cm:

23

7-9ani

140cm:

25

9-11ani

145cm:

26

Peste 11ani

Mentionam ca acestea sunt recomandari generale, fiecare producator avand propriile recomandari care variaza insa foarte putin. Este foarte importanta o analiza a inaltimii copilului pentru ca, daca lungimea rachetei este nepotrivita, copilul ori va lovi racheta de suprafata de joc provocand distrugerea ei pentru ca racheta era prea lunga, ori va avea impresia ca tine in mana o paleta de tenis si nu o RACHETA DE TENIS. De asemenea, in functie de nivelul de performanta la care a ajuns cel mic, el va putea jongla sau sari peste marimi in tranzitia lui catre lumea marea a tenisului. De exemplu, un copil de 8 ani poate avea deja o inaltime de aproape 140, si din acest punct de vedere poate incerca o racheta de 26 inch daca este indraznet si perseverent, iar dezvoltarea musculara este pe masura. In acelasi timp, o racheta de 26 sau 26.5 inch poate fi folosita chiar si de un adult mai scund si cu o greutate mai scazuta. Discutiile pot fi multe din acest punct de vedere si de aceea este cel mai bine sa luati in considerare si ceea ce va sfatuieste antrenorul de tenis – cel care intra in direct contact cu jucatorul si observa cel mai bine punctele forte si defectele.

Trecand la rachetele considerate general “pentru adulti” mentionam ca rachetele standard sunt considerate cele de 27 inch. O racheta mai lunga decat varianta de 27inch, va pune la dispozitie mai multe avantaje: putin mai multa putere, o rata mai mare de returnare a serviciilor preluate cu racheta foarte aproape de sol (de jos) precum si un mai mare efect de levier mai intens pe serve, dar manevrabilitatea va fi mai mica – toate acestea considarand egale celelate variabile ale rachetelor de tenis: greutatea, balansul, materialul etc. De asemenea, este de mentionat ca lungimea creste proportional cu dinamica balansului. O alta relationare se poate face si cu greutatea, in sensul in care pe masura ce rachetele sunt mai lungi, greutatea devine mai scazuta pentru a putea contrabalansa manevrabilitatea generala a rachetei. Trecerea de la o racheta de 27 inch la una care este cu 0.5-1inch mai lunga nu va reprezenta o problema pentru majoritatea dintre jucatori si va veti putea adapta destul de usor – in conditiile in care aveti ceva ore petrecute pe terenul de tenis.

3. Balansul

Balansul reprezinta o variabila statica a rachetelor de tenis care se refera la distributia propriei greutati pe toata lungimea efectiva a rachetei, fiind masurata ca distanta dintre capatul manerului si centrul de greutate. Unitatea de masura cel mai des folosita este exprimarea in cm sau inch. Puteti intalni de asemenea o exprimare “x puncte HL”. Tinem neaparat sa va lamurim cu privire la acest aspect si va informam ca 1punct = 1/8inch adica 0.31cm, iar abrevierile HL si HH se refera la termenii de Head-Light (capul rachetei mai usor si centrul de greutatea spre maner ) si Head-Heavy (capul mai greu si deci greutatea spre cap). In general vorbind despre rachete, cele mai grele sunt balansate HL (capul usor) pentru a-si pastra manevrabilitatea, in timp ce rachetele cele mai usoare sunt balansate HH pentru a oferi putere in suprafata de contact cu mingea.

O racheta de 27 de inch cu un punct de balans de:

- 11.5inch – 2inch sau 16 puncte HL

- 12.5inch – 1inch sau 8puncte HL

- 13.5inch – balansul este 0 (Even) , intrucat coincide cu jumatatea rachetei

- 14.5inch – 1inch sau 8puncte HH

- 15.5inch – 2inch sau 16puncte HH

Un alt exemplu: o racheta de 28inch cu punctul de balans la 15inch este 1inch sau 8 puncte HH.

4. Greutatea rachetei

Greutatea rachetei de tenis se refera in general la greutatea ramei (racheta fara racordaj) si este in stransa legatura cu variabila balans. Discutand in particular despre masa rachetei effective destinate copiilor este de mentionat ca trebuie sa fie una redusa in conformitate cu categoria lui de varsta si cu dezvoltarea fizica. De exemplu o racheta foarte grea de adulti nu este deloc recomandata pentru un copil de 8 ani, intrucat greutatea suplimentara pe care o va suporta poate duce in timp la aparitia unor dureri intense in zona incheieturii, a cotului si a umarului. Rachetele pentru copii au in general o greutate cuprinsa intre 150grame (pentru copii cei mai mici 3-4ani) – 250grame(10-14ani), insa exista si variante cu o greutate cuprinsa intre 250-280grame – rachetele fiind destinate segmentului juniori de performanta. In ceea ce priveste rachetele pentru adulti, gama este una variata si poate incepe cu modele ultra-ultra-light ce ofera un comfort sporit (220-250grame), modele cu specificatia “Lite” adica greutate scazuta pentru putin comfort si putina agresivitate (251-280grame) ajungand pana la rachete foarte grele de 340 grame pentru jucatorii cu bratul de fier.

O alta departajare orientativa ar fi urmatoarea:

Rachetele mai grele balansate HL – sunt preferate de majoritatea jucatorilor profesionisti fiind denumite in lumea marilor tenismeni rachete traditionale. Valoric, greutatea lor se invarte in jurul valorilor 310-360 grame. Pentru a fi manevrabile, balansul rachetelor din aceasta categorie masoara intre 0.5 si 1.5inch HL. Avantajulcel mai mare este reprezentat de controlul sporit pe care il confera aceste rachete si modul in care acest aspect poate influenta jocul general.

Rachetele mai usoare balansate HH (cu capul mai greu) – Pe masura ce tehnologiile au avansat iar cerintele consumatorilor erau indreptate catre “rachete mai usoare”, a aparut astfel aceasta categorie a rachetelor din categoria Lite sau Ultra-Lite Weight balansate spre cap. Dezavantajele – conform expertilor – fac referire la socurile mai mari pe care trebuie sa le suporte incheietura, cotul si umarul tau si faptul ca aceste socuri se datoreaza unei constructii mai putin “solide”. Si feel-ul asupra rachetei pare afectat atunci reduci masa. De partea avantajelor identificam manevrabilitatea sporita fara a sacrifica mult din forta.

Este bine de tinut minte ca, in timp ce sa reduceti din greutatea unei rachete este fizic imposibil, sa mariti greutatea rachetei de tenis este total fezabil si poate fi realizat.

5. Marimea manerului (GRIP)

Trebuie sa stiti ca alegerea manerului rachetei – mai exact a marimii acestuia – este un aspect foarte important si este in stransa legatura cu felul in care racheta se va comporta in mana dumneavoastra. Va vom prezenta ce posibilitati veti intalni atunci cand veti privi indeaproape masura inscpriptionata pe manerul rachetei. Aceste valori au creat si creeaza in continuare confuzie in randul oamenilor, iar prin aceste explicatii dorim sa facem totul clar in ochii cumparatorilor. Tabelul de mai jos prezinta corespondenta intre marimile americane si marimile europene

EU: L1 = US 4 1/8

EU: L2 = US 4 1/4 (adica 4 si 2/8)

EU: L3 = US 4 3/8

EU: L4 = US 4 1/2 (adica 4 si 4/8)

EU: L5 = US 4 5/8

EU: L6 = US 4 3/4 (adica 4 si 6/8)

Puteti observa ca pe masura ce marimea manerului European creste cu o unitate, in sistemul american acesta este reprezentat prin 1/8, raport care se refera la 1/8 inch , adica 0.31 cm. Mai exact cu atat creste circumferinta grip-ului atunci cand trecem de la grip 1 la grip 2 – cu 0.31 cm. Corespondentele de mai sus se refera in principiu la tineret si adulti, intrucat grip-ul L1 este in prezent folosit de tineret/juniori, L2 este asociat pentru femei sau persoane mai mici de statura sau chiar juniori indrazneti, L3 corespunde unui adult normal, in timp ce L4/L5 unor persoane de regula foarte inalte cu mana foarte mare. Rachetele de tenis pentru cei mai mici dintre jucatori (2 – 10 ani) , folosesc urmatoarele notari:

EU: L0 = US 4 0/8 adica 4inch

EU: L00 = US3 7/8

EU: L000 = US 3 6/8 adica 3 3/4 , etc.

Observam ca raportul se pastreaza si in cazul rachetelor pentru copii, marimea crescand cu 1/8 la fiecare grupa noua de varsta.

Folosim acest raport si concluzionam ca: grip 1 inseamna 4 si 1/8 inch adica 10.79 cm, grip 2 inseamna 11.11 cm, grip 3 = 11.43cm, grip 4 = 11.74 iar grip 5 = 12.05cm. Utilizand aceste date puteti determina ce marime a manerului vi se potriveste cel mai bine. Pentru a face asta, luati o rigla exprimata in cm si masurati distanta dintre varful degetului inelar si a 2-a crestatura din palma de sus in jos (numita si linia capului in chiromantie). Valoarea cea mai apropiata explicatiilor de mai sus va corespunde cu marimea necesara a manerului pe care il veti solicita. Mentionam ca aceasta metoda de determinare a marimii manerului nu este neaparat 100% sigura intrucat pot aparea erori in citirea calculului datorate intervalelor mici de 3mm si a unei posibile inclinari necorespunzatoare a riglei.

O alta modalitatea de determinarea marimii grip-ului este urmatoarea: folosind manerul unei rachete de care beneficiati, cuprindeti acest maner pregatit pentru un forehand European si ar trebui sa existe sufficient spatiu intre degetul inelar si palma pentru a putea introduce degetul aratator de la cealalta mana. Daca nu exista sufficient spatiu pentru a strecura degetul aratator acolo, atunci grip-ul este prea mic. Prea mult spatiu – manerul este prea mare. Aveti grija: in cazul in care folositi un grip prea mic va trebui sa folositi mai multa putere pentru a nu permite rachetei sa se roteasca in mana la fiecare lovitora ceea ce poate determina o stamina scazuta, iar in timp probleme la cot. Un grip prea mare necesita de asemenea o putere sporita pentru a controla racheta. Utilizarea intensa repetata pe un interval prelungit poate conduce la probleme grave la cot si umar. Aceasta metoda este cea mai apreciata de lumea intreaga intrucat erorile care pot aparea sunt aproape nule.

masurarea manerului rachetei

Va oferim in plus o varianta de a determina marimea potrivita a manerului folosind un sablon personalizat in acest sens. Tot ce trebuie sa faceti este sa printati documentul din link-ul afferent (utilizand setarile de pagina A4) si sa puneti mana peste sablon.

macheta mana

Dupa toate acestea, trebuie sa va spunem insa ca, nu toate rachetele de tenis sunt disponibile in toate variantele de grip. De cele mai multe ori, rachetele din gama pentru incepatori sunt disponibile in varianta de grip L3 (adica varianta cea mai des folosita de marea majoritate a jucatorilor de tenis – luand in consideratie aspectul unui adult normal) si in unele cazuri in variantele L2 sau L4. Rachetele mai usoare, destinate jucatorilor tineri sau femeilor sunt livrate de producator in varianta L1 sau L2. Toate astea in timp ce rachetele de copii nu vor fi niciodata disponibile in varianta L4, ci se vor limita la dimensiunea de L0, maxim L1. Mentionam ca acestea sunt niste informatii generale, iar pentru a stabili ce maner va trebuie si daca racheta dorita este disponibila in varianta de grip necesar – va trebui sa consultati un reprezentant SportGuru.

6. Dispunerea corzilor rachetei

Cu toate ca un jucator incepator de tenis nu poate diferentia 2 rachete care au corzile dispuse mai dens sau mai deschis, acest aspect este unul foarte important pentru un jucator avansat. Dispunerea efectiva a corzilor poate influenta in mod direct felul in care racheta se comporta per total, dar si aspecte individuale precum ar fi performanta si feel-ul.

Pana acum, s-au folosit toate combinatiile posibile si in final, s-a ajuns la o lista ce poate cuprinde urmatoarele dispuneri ale corzilor (verticale x orizontale): 14x17, 16x15, 16x17, 16x18, 16x19, 16x20, 16x21, 18x20. Dintre acestea, primele sunt folosite cu precadere la rachetele de copii/juniori, in timp ce 16x18, 16x19, respectiv 18x20 reprezinta configuratiile cele mai probabile atunci cand selectati o racheta de adulti.

Un racord dens, asa cum este 18x20 sau 16x18 nu se va deplasa atat de mult de la locul lui in momentul in care mingea loveste suprafata rachetei, rezultand astfel intr-o energie de revenire degajata de racheta relativ mai mica. Variabila “efect (spin)” va avea totusi un potential mai scazut, insa durabilitatea in timp a racordajului va fi sporita. Jucatorii care nu lovesc cu mult spin si cauta mai mult control vor prefera acest tip de dispunere a corzilor.

Dispunerea deshisa (16 corzi verticale x 19 corzi orizontale) va oferi o revenire mai rapida a mingii in joc, un mai mare potential de spin insa punctul slab este reprezentat de durabilitate. Atunci cand alegeti acest tip de impletire a corzilor veti fi nevoit sa schimbati racordajul mai des decat in cazul in care ati fi ales aceeasi racheta dar cu o dispunere 18x20 si asta pentru ca frecarea corzilor permisa de pattern-ul deschis va fi echivalentul unei abraziuni continue ceea ce va duce intr-un final la ruperea racordajului.

7. Rigiditatea ramei

Rigiditatea ramei rachetei de tenis este o variabila foarte importanta deoarece masura in care rama deviaza de la traiectoria ei normala afecteaza in mod direct puterea obtinuta. O racheta de tenis mai rigida se indoaie mai putin, in timp ce o rama flexibila se indoaie mai mult rezultand astfel intr-o mai mare pierdere de energie. Exista o teorie conform careia, o racheta mai flexibila care se curbeaza inapoi mai mult, returneaza mai multa putere mingii prin efectul de catapulta, intrucat aceasta “ramane” pe racordaj aproximativ 5milisecunde – adica un timp mai scurt decat timpul necesar rachetei sa isi revina la structura si forma initiala, anterioara lovirii mingii. Asta ne face sa spunem ca, de fapt rama rachetei absoarbe energie – mai multa sau mai putina – in functie de rigiditate.

In ceea ce priveste felul in care rigiditatea unei rame afecteaza controlul, putem spune ca aici intra in discutie si tipul de jucator care foloseste racheta dar si abilitatile acestuia. In general vorbind insa, rachetele rigide sunt mai putin comfortabile decat cele mai flexibile, ele transmitand un mai mare soc la impact catre incheietura, cot respectiv umar. Comfortul este greu de masurat, fiecare jucator interpretand intr-o maniera personala felul in care rigiditatea unei rame influenteaza jocul, insa este bine de avut in vedere ca jucatorii care au probleme la cot si umar sa foloseasca indeosebi o racheta mai flexibila. La modul general, aceste rachete mai flexibile furnizeaza un potential de spin mai ridicat decat ramele rigide.

8. Materialul

Pe masura ce tenisul a evoluat, au evoluat si pretentiile jucatorilor de tenis – fie ei amatori sau profesionisti. Acestia si-au dorit rachete mai puternice, mai comfortabile, mai usoare sau mai usor de controlat, sau o racheta care sa le inglobeze pe toate. Astfel, odata cu cresterea exponentiala a tenisului, producatorii din lumea rachetelor au fost nevoiti sa investeasca masiv in tehnologii de fabricare. Ajunsi in momentul de fata in anul 2014, putem identifica peste 100 de materiale unice diferite sau materiale compozit din care se manufactureaza rachetele de tenis. Printre acestea, regasim atat materiale simple, precum aluminiu, grafit, carbon dar si materiale complexe dezvoltate in ultimii 5 ani de marii producatori din lumea tenisului: titanium, bazaltul (fibre de roca vulcanica), grapheneul (material care este compus dintr-un singur strat bi-dimensional de atomi de carbon), Liquidmetal (aliaj cu structura moleculara de metal lichid), GT=graphite+tungsten (material hybrid ce combina fibre carbon compozit cu filamente de tungsten) si multe altele. Materiale complexe confera de obicei si un pret ridicat al rachetelor de tenis – acestea fiind destinate in principal jucatorilor semi-pro sau avansati. Rachetele confectionate din materiale simple precum grafitul sau carbonul se preteaza in general jucatorilor incepatori, fiind rachete in mare parte entry-level ca nivel de pret.

9. Profilul rachetei

Profilul este reprezentat de inaltimea (grosimea) ramei si este exprimata in milimetri=mm. Marimea acestuia influenteaza potentialul de putere oferit de racheta. In general, o racheta cu profilul subtire are greutatea marita, ceea ce se transpune intr-un control mai bun dar un potential de putere mai scazut si viceversa in cazul unei rame cu profilul gros. Tabelul de mai jos prezinta o corespondeta generala intre grosimea profilului ramei de joc si tipul de joc rezultat. Mentionam ca prezentarea este cu titlu informativ.

16.9 - 20.9 mm

Control sporit

21 - 22.9 mm

Control mediu

23.0 – 26.9 mm

Control mediu, putere medie

27.0 – 28.9 mm

Putere medie

Mai mare de 29.0 mm

Putere sporita

10. Pretul

Pretul unei rachete de tenis poate pleca de la 81 de lei si ajunge pana 1100-1200 de lei. Fiecare producator vine in atentia dumneavoastra cu modele pentru toate categoriile de varsta, toate categoriile de performanta si toate buzunarele. Astfel exista gama de rachete pentru copii unde pretul incepe de la 81 de lei la rachetele de copii incepatori confectionate din materiale usoare precum aliajul de aluminiu si pot ajunge la 400-500 de lei pentru o racheta de junior indraznet confectionata folosind ultimele tehnologii incorporate in rachetele de performanta de la gama de adulti. Adultii vor putea alege o racheta potrivita plecand de la 100 de lei in cazul in care sunt incepatori si pot ajunge chiar sari de 1000 de lei pentru o racheta de ultima generatie folosita de marii jucatori la turneele oficiale.

11. Concluzii

Concluziile acestui articol pot fi concentrate la modul general in explicatiile de mai jos:

 • O rama de racheta mai grea= mai multa putere

 • O rama de racheta mai grea= mai putine vibratii

 • O rama de racheta mai grea= un sweetspot mai mare (*sweetspot este locul in care o combinatie de factori rezulta intr-un maxim de raspuns in conditiile unei anume cantitati de efort depus )

 • O racheta cu cadrul confectionat dintr-un material mai rigid = mai multa putere

 • O racheta cu cadrul confectionat dintr-un material mai rigid = un sweetspot mai mare

 • O racheta cu cadrul confectionat dintr-un material mai rigid transmite o mai mare incarcatura de vibratii catre brat

 • O racheta cu cadrul confectionat dintr-un material mai rigid confera mingii un raspuns mai uniform de-a lungul intregului racordaj

 • O racheta cu suprafata mai mare = mai multa putere

 • O racheta cu suprafata mai mare = rezistenta sporita la deformari

 • O racheta cu suprafata mai mare = un sweetspot mai mare

 • O racheta mai lunga = mai multa viteza si deci mai multa putere

 • O racheta mai lunga = mai multa putere

 • O racheta mai lunga = mai mult "spin" (efect)